- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Sastojci
- Osnovna krema
- 1 l mlijeka
- 7 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kesice (30g) želatina u prahu
- 500 ml slatke pavlake
- Za podlogu od keksa
- 200 g mljevenog keksa
- 50 g sjeckanih pečenih lešnika
- Za fil od maka
- 200 g mljevenog maka
- 1 dl vode
- 1 kašika meda
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike šećera
- Za čokoladni fil
- 100 g tamne čokolade
Priprema
- Osnovna krema
- 1.Želatin preliti sa 1 dl vode i ostaviti da bubri.Mlijeku dodati šećer i vanilin šećer. Zagrijavati do ključanja uz povremeno mješanje. Skinuti sa vatre.Otopiti nabubreli želatin na tihoj vatri, dodati 6-7 kašika ključalog mlijeka, zagrijati uz mješanje da se dobije jednolična masa. Uliti u ostatak skuvanog mleka.Umutiti slatku pavlaku.Zgusnuto mlijeko kratko izmešati mikserom, dodati umućenu slatku pavlaku i mješati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.
- Ostaviti u frižideru da se stegne do gustine jogurta. Potrebno je najmanje 3 sata. Možete ostaviti i preko noći, neće smetati ako se potpuno stegne.
Za podlogu od keksa
- 1.Pomešati mljeveni keks i seckane lešnike. Dodati 6 kašika osnovne mase i umesiti rukom. Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir , a strane kalupa obložiti prijanjajućom folijom (vakuum folijom).Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa.
- 1.# U šerpici odmjeriti mak. Dodati vodu, med i vanilin šećer. Zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 - 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.# Šećer otopiti na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre. Dodati prethodno pripremljen mak. Izmešati.# Prohladiti. Ne mora do sobne temperature, može biti i mlako.# Od preostale osnovne mase odvojiti polovinu i mikserom umešati smesu od maka.# Nanijeti preko podloge od keksa u kalupu za torte.
Za čokoladni fil
# Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
# Od preostale količine osnovne mase odvojiti polovinu (to je malo manje od četvrtine ukupne osnovne mase) i umešati mikserom otopljenu čokoladu.
Bijeli fil
Preostala četvrtina osnovne mase služi kao bijeli fil.
- Filovanje bijelim i čokoladnim filom
Možete naneti beli fil na jednu polovinu torte tj. fila od maka, a čokoladni fil na drugu polovinu. Ili beli fil nanesite na sredinu torte, a čokoladni oko i preko belog fila (tako sam ja ovde uradila, razvukla sam bijeli fil koliko sam mogla od sredine ka ivicama torte, a zatim čokoladni fil nanosila u prostor između belog fila i ivice kalupa, a ostatak nanela preko belog fila).
Isto tako, možete osnovnu kremu, nakon oduzimanja 6 kašika za podlogu, podeliti na tri jednaka dela, pa u trećinu dodati pripremljeni mak (ne smanjujući količinu maka iz recepta), u trećinu otopljenu čokoladu (ne povećavajući količinu čokolade), a trećina da ostane bela, pa da filove ravnomerno rasporedite jedan na drugi.
Možete raditi i bez tamne čokolade, pa da dobijete crno-belu tortu. Izbor je na vama.
Izvor: coolinarika.com
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar