Oreo Cream Cheese Red Velvet Cupcakes

Parfe torta sa makom - predivna i bez pecenja


Sastojci

  • Osnovna krema
  • 1 l mlijeka
  • 7 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kesice (30g) želatina u prahu
  • 500 ml slatke pavlake
  • Za podlogu od keksa
  • 200 g mljevenog keksa
  • 50 g sjeckanih pečenih lešnika
  • Za fil od maka
  • 200 g mljevenog maka
  • 1 dl vode
  • 1 kašika meda
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike šećera
  • Za čokoladni fil
  • 100 g tamne čokolade

Priprema

  1. Osnovna krema
  2. 1.
     Želatin preliti sa 1 dl vode i ostaviti da bubri.
     Mlijeku dodati šećer i vanilin šećer. Zagrijavati do ključanja uz povremeno mješanje. Skinuti sa vatre.
     Otopiti nabubreli želatin na tihoj vatri, dodati 6-7 kašika ključalog mlijeka, zagrijati uz mješanje da se dobije jednolična masa. Uliti u ostatak skuvanog mleka.
    Umutiti slatku pavlaku.
    Zgusnuto mlijeko kratko izmešati mikserom, dodati umućenu slatku pavlaku i mješati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.
  3.  Ostaviti u frižideru da se stegne do gustine jogurta. Potrebno je najmanje 3 sata. Možete ostaviti i preko noći, neće smetati ako se potpuno stegne.

Za podlogu od keksa
 
  1. 1.
    Pomešati mljeveni keks i seckane lešnike. Dodati 6 kašika osnovne mase i umesiti rukom. Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir , a strane kalupa obložiti prijanjajućom folijom (vakuum folijom).
    Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa.
Za fil od maka
  1. 1.
    # U šerpici odmjeriti mak. Dodati vodu, med i vanilin šećer. Zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 - 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.
    # Šećer otopiti na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre. Dodati prethodno pripremljen mak. Izmešati.
    # Prohladiti. Ne mora do sobne temperature, može biti i mlako.
    # Od preostale osnovne mase odvojiti polovinu i mikserom umešati smesu od maka.
    # Nanijeti preko podloge od keksa u kalupu za torte.
2.
Za čokoladni fil
3.
# Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
# Od preostale količine osnovne mase odvojiti polovinu (to je malo manje od četvrtine ukupne osnovne mase) i umešati mikserom otopljenu čokoladu.


4.
Bijeli fil

Preostala četvrtina osnovne mase služi kao bijeli fil.
  1. Filovanje bijelim i čokoladnim filom
Možete naneti beli fil na jednu polovinu torte tj. fila od maka, a čokoladni fil na drugu polovinu. Ili beli fil nanesite na sredinu torte, a čokoladni oko i preko belog fila (tako sam ja ovde uradila, razvukla sam bijeli fil koliko sam mogla od sredine ka ivicama torte, a zatim čokoladni fil  nanosila u prostor između belog fila i ivice kalupa, a ostatak nanela preko belog fila).
Isto tako, možete osnovnu kremu, nakon oduzimanja 6 kašika za podlogu, podeliti na tri jednaka dela, pa u trećinu dodati pripremljeni mak (ne smanjujući količinu maka iz recepta), u trećinu otopljenu čokoladu (ne povećavajući količinu čokolade), a trećina da ostane bela, pa da filove ravnomerno rasporedite jedan na drugi.
Možete raditi i bez tamne čokolade, pa da dobijete crno-belu tortu. Izbor je na vama.

Izvor: coolinarika.com

Primjedbe