- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Jako je lijepa ova torta, pravi se sa lisnatim tijestom, filom od finih sastojaka... za kraj se dodaje i ukusna breskva...
Malo se duze praviti ali se jako isplati potrudit se i napraviti jer cete nesumnjivo uzivati u divnom nezaboravnom desertu!
Sastojci za kore:
1 kg lisnatog tijesta
Uputstva za kore:
Mozete koristiti kupovne ili ih sami napraviti.
Podijelite tijesto na 4 dijela, i svaki razvucite na velicinu 29x29.
Sastojci za fil:
10 žumanjaka
Malo se duze praviti ali se jako isplati potrudit se i napraviti jer cete nesumnjivo uzivati u divnom nezaboravnom desertu!
Sastojci za kore:
1 kg lisnatog tijesta
Uputstva za kore:
Mozete koristiti kupovne ili ih sami napraviti.
Podijelite tijesto na 4 dijela, i svaki razvucite na velicinu 29x29.
Sastojci za fil:
10 žumanjaka
- 250 gr šećera
- 45 kukuruznog skroba
- 170 gr maslaca
- 120 gr grožđica
- 220 gr pečenih sjeckanih badema
- kasika muškatnog oraščića
- kasika cimeta
- korica cijelog limuna
- 500 gr vrhnja za šlag
- Jos jedna slag pjena
Uputstva za pripremu fila:
Ispecite bademe u pecnici, oko 7 min. Ohladite ih i isjeckajte.
Grozdice isjeckajte.
Dobro umutite zumanjke sa secerom dok se dobijete pjenastu smjesu.
Stavite oko 400ml vode u manju serpu da se kuha na laganoj vatri.
Kuhajte zumanjke sa secerom na pari nekih 25 min. Pred kraj dodajte kukuruzni skrob i dobro skuhajte.
Sklonite sa peci i dobro ohladite povremeno mjesajuci da se nestvori korica.
Umjesajte izradeni maslac unutra.
Umjesajte sve zacine u fil.
Dodajte isjeckane bademe i grozdice u fil.
Umutite slag te ga dodajite filu kasiku po kasiku i lagano mjesajte tako da fil ostane lijepo pjenast.
Slaganje:
U kalup prvo stavite prvu koru.
Dodajte prvu trecinu fila i lijepo poravnajte
Druga kora, pa druga trecina fila.
Treca kora, pa ostatak fila.
Zadnja kora, pa preko nje slag.
Savjetujem vam da ne stavljate odmah slag na tortu nego da je prvo malo ohladite, jer ce se torta hladenjem malo sleci.
Jos:
-breskve iz kompota (ako nevolite breksve dodajte neko drugo voce po vasem izboru, naprimjer ananas)
-50 g przenog sjeckanog badema
Uputstva:
Breskve iz kompota dobro ocijedite, te ih isjecite na komade i poredajte po slagu.
Ukrasite tortu bademom.
Uzivajte u predivnom okusu!
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar