- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Sastojci
10 osoba- karamel
- 10-15 žlica šećera
- 1 žlica vode
- smjesa
- 6-7 jaja (ovisi o veličini)
- 7 žlica šećera
- 7 keksa Petitte beure
- 10 dag čokolade za kuhanje (min 60% kakaa)
- 1/2 l punomasnog mlijeka - 3,2% mm
- korica jednog neprskanog limuna
- 2 vrećice vanil šećera
Priprema
- Potrebne su vam dvije teće, manja i veća. Manja mora prikladno ulaziti u veću, da se može kuhati na pari. Ova mjera rožate je za teću promjera 22 cm (manja).Manju teću treba karamelizirati sa šećerom i žlicom - dvije vode. Dobro je obložiti sa karamelom i pustiti da se ohladi.
- Čokoladu ( najbolje prethodno ohladiti u frižideru) naribati na ribežu.Kekse smrviti u vrećici za zamrzavanje sa valjkom.Ja ovo napravim večer prije ili mnogo ranije, jer je to dio posla za koji treba najviše vremena. :)
- Smrvljene kekse staviti u mlijeko da se moče.
- Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, zatim pažljivo dodati izribanu koricu limuna, ribanu čokoladu i istučeni snijeg od bjelanjaka.
- Pažljivo uliti u smjesu mlijeko sa keksima.
- Smjesu uliti u karameliziranu teću iliti padelu. :)
- Staviti u veću prikladnu teću, poklopiti i kuhati na pari 1 sat.Voda će možda kipiti, pazite da vam ne ostane bez vode. Najbolje je da kuha na laganoj vatri. Stalno kontrolirajte i dodajte po potrebi.
- Nakon jednog sata, kad je kuhano, ostavite poklopljeno još 10 minuta.
- Zatim otklopite i hladite, odvojite nožem kolač od stijenki teće.
- Kad je gotovo hladno naglim okretom okrenite kolač na prikladan tanjur.
Posluživanje
Ponekad je više, a ponekad manje karamela, da izbjegnete izlijevanje karamela iz tanjura za serviranje, možete okrenuti rožatu u posudu za peći krostatu. Ja imam jednu staklenu i otkrila sam da mi je to najsigurnije. :) Ali može to biti i veliki lagano udubljen veliki tanjur za serviranje kolača, torti i sl.Dodatne napomene:U receptu nema previše šećera, jer mi ne volimo preslatko, dovoljno je sladak karamel. Ako volite jako slatko, dodajte si još koju žlicu šećera u smjesu.Nemojte nikako staviti čokoladu u prahu ili mliječnu čokoladu.Nemojte povećavati količinu čokolade, upropasti se tekstura cijelog kolača.Pratite redosljed koji je naveden, nećete pogriješiti.Improvizacije ne preporučam. :)Ako vam se raspadne prilikom prevrtanja, što se početnicima zna desiti, ne očajavajte. Rožata je odlična i u zdjelicama kad se jede sa žlicom. :)Servirati možete sa malo tučenog slatkog vrhnja ili sa kuglicom mliječnog sladoleda.Svakako rožatu rashladite na neko vrijeme u frižideru.
Izvor: coolinarika.com
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar