Oreo Cream Cheese Red Velvet Cupcakes

Posebna Rožata




Sastojci

  10 osoba
  • karamel
  • 10-15 žlica šećera
  • 1 žlica vode
  • smjesa
  • 6-7 jaja (ovisi o veličini)
  • 7 žlica šećera
  • keksa Petitte beure
  • 10 dag čokolade za kuhanje (min 60% kakaa)
  • 1/2 l punomasnog mlijeka - 3,2% mm
  • korica jednog neprskanog limuna
  • vrećice vanil šećera

Priprema


  1. Potrebne su vam dvije teće, manja i veća. Manja mora prikladno ulaziti u veću, da se može kuhati na pari. Ova mjera rožate je za teću promjera 22 cm (manja).
    Manju teću treba karamelizirati sa šećerom i žlicom - dvije vode. Dobro je obložiti sa karamelom i pustiti da se ohladi.

  2. Čokoladu ( najbolje prethodno ohladiti u frižideru) naribati na ribežu.
    Kekse smrviti u vrećici za zamrzavanje sa valjkom.
    Ja ovo napravim večer prije ili mnogo ranije, jer je to dio posla za koji treba najviše vremena. :)

  3. Smrvljene kekse staviti u mlijeko da se moče.

  4. Žumanjke dobro izmiksati sa šećerom, zatim pažljivo  dodati izribanu koricu limuna, ribanu čokoladu i istučeni snijeg od bjelanjaka.

    1. Pažljivo uliti u smjesu mlijeko sa keksima.
  5. Smjesu uliti u karameliziranu teću iliti padelu. :)
  6. Staviti u veću prikladnu teću, poklopiti i kuhati na pari 1 sat.
    Voda će možda kipiti, pazite da vam ne ostane bez vode. Najbolje je da kuha na laganoj vatri. Stalno kontrolirajte i dodajte po potrebi.
    • Nakon jednog sata, kad je kuhano, ostavite poklopljeno još 10 minuta.
    • Zatim otklopite i hladite, odvojite nožem kolač od stijenki teće.
  • Kad je gotovo hladno naglim okretom okrenite kolač na prikladan tanjur.
  1. Posluživanje

    Ponekad je više, a ponekad manje karamela, da izbjegnete izlijevanje karamela iz tanjura za serviranje, možete okrenuti rožatu u posudu za peći krostatu. Ja imam jednu staklenu i otkrila sam da mi je to najsigurnije. :) Ali može to biti i veliki lagano udubljen veliki tanjur za serviranje kolača, torti i sl.

    Dodatne napomene:
    U receptu nema previše šećera, jer mi ne volimo preslatko, dovoljno je sladak karamel. Ako volite jako slatko, dodajte si još koju žlicu šećera u smjesu.
    Nemojte nikako staviti čokoladu u prahu ili mliječnu čokoladu.
    Nemojte povećavati količinu čokolade, upropasti se tekstura cijelog kolača.
    Pratite redosljed koji je naveden, nećete pogriješiti.
    Improvizacije ne preporučam. :)
    Ako vam se raspadne prilikom prevrtanja, što se početnicima zna desiti, ne očajavajte. Rožata je odlična i u zdjelicama kad se jede sa žlicom. :)

    Servirati možete sa malo tučenog slatkog vrhnja ili sa kuglicom mliječnog sladoleda.
    Svakako rožatu rashladite na neko vrijeme u frižideru.



Izvor: coolinarika.com


Primjedbe